Prevenția dentară - cât de greu este să previi?

 Dr. Cristina Pitran

timp de citire4 min

Dinte lipsa | Dental Hygiene Center
Dr. Cristina Pitran
Dr. Cristina Pitran

Este mult mai usor, mai ieftin, mai puțin dureros și mai rapid să ai grijă de dinții tăi prin preventie dentară, efectuând periodic proceduri de igienizare dentară.

Prevenția dentară - cât de greu este sa previi vs. cât de dureros este să tratezi?

Stomatologia preventivă este deosebit de importantă deoarece este cea mai simplă și ieftină metodă de tratament. Aceasta constă în totalitatea manoperelor care previn apariția afecțiunilor oro-dentare sau surprinderea acestora în faza incipientă, iar printre acestea putem să amintim:  Caria dentară , Boala parodontală , anomalii dento-maxilare, cancerul oral.

Iată 5 metode prin care poti preveni apariția cariei dentare:

1.     Evaluează riscului de apariție a cariei dentare într-un centru de igienizare dentară sau cabinet de stomatologie

2.     Realizează igienizarea dentară profesională periodica și o fluorizare 

3.     Conștientizează modul corect de efectuare a periajul dentar și foloșeste apa de gură și ața dentară.

4.     Evaluează și efectuează sigilarea șanțurilor și fosetelor.

5.     Pentru a avea o dantură sănătoasă, pentru a a putea depista caria într-un stadiu incipient, si pentru a avea o respirație proaspătă, este nevoie să efectuezi o igienizare dentară o dată la 6 luni, dacă ești nefumător și o dată la 3 – 4 luni, dacă ești fumător. 

Cum poți să tratezi dacă dintele tău are o carie?

În funcție de cât de profundă este caria dentară, sunt mai multe metode de tratament. Astfel, pot fi folosite metode neinvazive, remineralizări, metode minim invaziv, prin sigilări sau obturații de mici dimensiuni, tratamentul de canal este soluția de elecție în cazul cariilor profunde. 

Cu toate acestea, dacă pacientul neglijează și nu dă importanță acestor aspecte, poate ajunge în situația în care dintele nu se mai poate recupera și indicația este cea de extracție. Trebuie să știi că extracția unui dinte afectează celelalte structuri ale cavitații orale, astfel apar migrări dentare ale dinților vecini și antagoniști, punctele de contact suferă modificări, antrenează leziuni ale papilelor interdentare, favorizează masticație unilaterală și suprasolicită partea pe care se practică masticația iar în final, apar resorbții ale volumului osos în sens vertical, cât și în sens orizontal.

Cele mai folosite soluții de tratament în cazul extracției dentare:

°       Implantul dentar care poate fi aplicat imediat post-extracțional sau aplicat după vindecarea zonei post-extracționale

°       Proteza dentară fixa, sau așa numită punte, care presupune șlefuirea dinților stâlpi. Este folosită atunci când lipsesc 1-2 dinți. 

°       Proteza dentară scheletată este utilizată atunci când pacientul a suferit mai multe extracții dentare. 

Un studiu efectuat in Romania in 2020 asupra a 1000 de persoane din mediul urban arată că 40% dintre romanii au cel puțin un dinte lipsă. 

Prevenția dentară nu este dureroasă și totodată iți economiseste timp și bani. Un pachet complet de igienizare dentară ce cuprinde detartraj, periaj dentar profesional și airflow costa de 10 ori mai puțin ca un implant dentar, durează 30 de minute și este nedureros. 

În  timp ce un implant dentar este de 10 ori mai costisitor, este nevoie de cel putin 5 vizite la medicul stomatolog, iar tratamentul se intinde pe o perioadă intre 6 luni și 2 ani în funcție de particularitatea fiecarui caz. 


Gingie inflamata | Dental Hygiene Center

Într-o ședință de igienizare dentară se urmărește  și prevenția bolii parodontale. De aceea la fiecare ședință ne asigurăm că:

1.     Evaluam riscului de apariția parodontopatiilor,

2.     Efectuăm o igienizare dentară profesională

3.     Te ajutăm să  conștientizezi modul corect de periajul dentar și iți explicăm beneficiile folosirii  apei de gură și a aței dentare. 

4.     În cazul bolii parodonatale care se află într-un stadiu incipient, iți vom efectua procedura de airflow subgingival, de numita perioflow, astfel incât să tratam din timp boala parodontală.

Afla aici mai multe despre boala parodontala, despre prevenția și tratamentul ei.

În cazul în care boala parodontală dacă s-a instalat, iți vom propune mai multe soluții de tratament care pot include:

·       Igienizarea dentară la un anumit interval de timp

·       Terapia laser (cu diode) și curățarea profesională a dinților- tratament antiseptic al gingiilor, activarea funcțiilor regenerative și îndepărtarea depozitelor

·       Utilizarea materialelor nano și bioactive pentru refacerea volumului țesutului osos și gingival

·       Injecții cu plasmă și utilizarea membranelor APRF care au rol de a regenera țesutul gingival, ameliorează inflamația și crește imunitatea gingiilor

În concluzie, este mult mai usor, mai ieftin, mai puțin dureros și mai rapid să ai grijă de dinții tăi prin preventie dentară, efectuand periodic proceduri de igienizare dentară precum detartrajul, periajul dentar profesional și airflow.  


Vezi și...

Durere de dinti - infectie dentara | Dental Hygiene Center
Infectia dentara: tipuri, cauze si rolul igienei in preventie

 Dr. Anaid Strugaru

timp de citire6 min

Infectia dentara este o problemă cu impact semnificativ asupra sănătății orale și generale a pacienților. Aceasta poate lua diferite forme și afecta structurile orale, cum ar fi dinții, gingiile și țesuturile de suport.

Dinti albi - Spalatul pe dinti | Dental Hygiene Center
Spalatul pe dinti: cum sa te speli corect si reguli de urmat

 Dr. Iulia Velicu

timp de citire6 min

Menținerea dinților și a gingiilor sănătoase nu doar că ne asigură un zâmbet strălucitor, ci contribuie și la prevenirea atat a unor afecțiuni dentare cat și a unor afectiuni sistemice grave.

Consult la dentist copil cu dinti de lapte | Dental Hygiene Center
Dintii de lapte: cand erup si in ce ordine

 Dr. Anaid Strugaru

timp de citire18 min

Dinții de lapte reprezintă o etapa importanta in dezvoltarea copiilor, contribuind la procesul de mestecare, vorbire si susținerea sănătății dentare pe termen lung.