Periajul profesional, metoda perfecta de a indeparta coloratiile

 Dr. Anaid Strugaru

timp de citire2 min

Medic de la Dental Hygiene Center inainte de  procedura de periaj dentar | Dental Hygiene Center
Dr. Anaid Strugaru
Dr. Anaid Strugaru

Tratamentul coloratiilor dentare presupune efectuarea unei profilaxii în cabinet, care să includă detartraj cu ultrasunete, periaj profesional și airflow.

  • Perie pentru periajul dentar profesionala | Dental Hygiene Center
  • Medic de la Dental Hygiene Center predating procedura de periaj dentar | Dental Hygiene Center

Care sunt factorii de risc în apariția colorațiilor dentare?

Elementele care determina aparitia coloratiilor dentare se impart in doua mari categorii: factori extrinseci si intrinseci. 

Factorii extrinseci sunt cei care afecteaza stratul exterior al dintelui (smaltul) si sunt determinati de cateva obiceiuri, cum ar fi: 

-       consumul anumitor alimente si bauturi colorate (ceai, cafea, vin, cola) 

-       fumatul (produșii de descompunere nicotinici se depun din saliva fumătorului pe dinții acestuia)

-        cantitatea și calitatea apei influențează de asemenea formarea colorației în sensul în care lipsa apei scade fluxul salivar, favorizând astfel depunerea rapidă a colorației și a resturilor alimentare cu apariția cariilor dentare

-       lipsa igienei dentare corespunzatoare. 

Colorația dentară extrinsecă (ce se depune la suprafața dinților și nu ține de structura internă a dintelui) poate să apară fie sub forma unor linii închise la culoare ce sunt paralele cu marginea gingivală sau sub forma unei coalescențe incomplete de puncte închise la culoare ce rareori se extind mai sus de treimea cervicală (partea dinspre gingie a dintelui) a coroanei dentare. Câteodată poate să apară și la nivelul șanțurilor sau fosetelor dinților. Ea trebuie îndepărtată pentru a ne asigura că nu există carii în acele zone. Pot fi afectați atât dinții de lapte (temporari) cât și dentiția permanentă, cu o prevalență de 1 până la 20% din populație.

 Factorii intrinseci afecteaza structura interna a dintelui, iar efectele lor sunt mai dificil de inlaturat. Pot aparea din cauza expunerii la o cantitate prea mare de fluor in timpul copilariei, consumului anumitor medicamente (cum ar fi tetraciclina), diverselor tratamente medicale sau in urma efectuarii unor obturatii de canal. De asemenea, inaintarea in varsta, factorii genetici, fisurarea sau fracturarea dintilor reprezinta si ei factori care pot duce la aparitia acestor pete inestetice.

Cum tratam coloratiile dentare ?

Tratamentul acestor colorații implică vizita la medicul dentist, deoarece acestea nu pot fi îndepărtate de către pacient doar prin intermediul periajului de la domiciliu, fiind foarte aderente de dinte. De aceea se recomandă efectuarea unei profilaxii în cabinetul de medicină dentară, care să includă detartraj cu ultrasunete, periaj dentar profesional și folosirea airflow-ului. Acestea sunt singurele metode capabile de îndepărtare a acestor colorații si de a sustine sanatatea orala pe termen lung. 

Care sunt beneficiile profilaxiei dentare ?


Vezi și...

Durere de dinti - infectie dentara | Dental Hygiene Center
Infectia dentara: tipuri, cauze si rolul igienei in preventie

 Dr. Anaid Strugaru

timp de citire6 min

Infectia dentara este o problemă cu impact semnificativ asupra sănătății orale și generale a pacienților. Aceasta poate lua diferite forme și afecta structurile orale, cum ar fi dinții, gingiile și țesuturile de suport.

Dinti albi - Spalatul pe dinti | Dental Hygiene Center
Spalatul pe dinti: cum sa te speli corect si reguli de urmat

 Dr. Iulia Velicu

timp de citire6 min

Menținerea dinților și a gingiilor sănătoase nu doar că ne asigură un zâmbet strălucitor, ci contribuie și la prevenirea atat a unor afecțiuni dentare cat și a unor afectiuni sistemice grave.

Consult la dentist copil cu dinti de lapte | Dental Hygiene Center
Dintii de lapte: cand erup si in ce ordine

 Dr. Anaid Strugaru

timp de citire18 min

Dinții de lapte reprezintă o etapa importanta in dezvoltarea copiilor, contribuind la procesul de mestecare, vorbire si susținerea sănătății dentare pe termen lung.