Maseaua de minte: ce este si cand erupe

 Dr. Iulia Velicu

timp de citire ÔÇó 11 min

Ilustratie masea de minte | Dental Hygiene Center
Dr. Iulia Velicu
Dr. Iulia Velicu

Eruperea maselei de minte poate fi insotita de disconfort, dar trebuie ea neaparat extrasa? ­čŽĚAfla din articol cand este necesara scoaterea ei si de ce ÔşÉ

Masea de minte ÔÇô Introducere

 Maseaua de minte, cunoscuta si sub numele de masea a treia, este ultima dintre maselele permanente care erupt în cavitatea bucala. Aceasta masea este numita "de minte" deoarece eruptia sa are loc, de obicei, în perioada de trecere de la adolescenta la maturitate, când se crede ca o persoana a devenit mai "matura" sau "inteleapta". Cu toate acestea, eruptia unei masele de minte poate provoca uneori disconfort sau chiar durere. In acest articol, vom explora ce este maseaua de minte, când erupe, simptomele asociate cu eruptia si necesitatea extragerii ei.

Ce este maseaua de minte si ce rol are

Maseaua de minte este ultima masea permanenta din arcadele dentare. Fiecare persoana are patru masele de minte, cate una in fiecare colt al maxilarului superior si inferior. In mod ideal, maselele de minte erup complet si se pozitioneaza corect, oferind sprijin pentru masticare si estetica danturii. Cu toate acestea, din cauza spatiului limitat in cavitatea bucala sau a pozitiei incorecte, eruptia maselei de minte poate deveni problematica si de cele mai multe ori poate necesita extractie.

Cand erupe maseaua de minte si cum iti dai seama

Eruptia maselei de minte poate avea loc intre varsta de 17 si 25 de ani. Cu toate acestea, fiecare persoana este unica si timpul de eruptie poate varia. 

Simptome eruptie masea de minte

Eruptia maselei de minte poate fi insotita de unele semne si simptome, cum ar fi:

 • Durere sau disconfort in zona maselei de minte erupte
 • Gingie umflata sau inflamata
 • Senzatie de presiune sau intepaturi
 • Dificultate la deschiderea gurii sau la mestecat
 • Durere de cap sau dureri in gat

Maseaua de minte trebuie extrasa? Daca da, cand?

Nu toate maselele de minte necesita extragere. Unele dintre ele se pot pozitiona corect si pot functiona normal, fara a cauza probleme. Cu toate acestea, exista situatii in care extractia maselei de minte este necesara. 

- Cauze extractie masea de minte

Printre cauzele comune pentru care se recomanda extragerea maselei de minte se numara:

 • Lipsa de spatiu in cavitatea bucala pentru acomodarea maselei de minte
 • Pozitionarea incorecta a maselei de minte, cum ar fi eruptia partiala sau pozitionarea orizontala
 • Cariile dentare sunt o problema des intalnita la nivelul maselei de minte
 • Disconfort sau durere persistenta asociata cu eruptia maselei de minte

femeie cu durere de masea | Dental Hygiene Center

Simptome

Daca te confrunti cu urmatoarele simptome, este recomandat sa consulti un stomatolog pentru evaluarea maselei de minte:

 • Durere sau sensibilitate persistenta in zona maselei de minte erupte.
 • Inflamarea gingiei din jurul maselei de minte.
 • Umflarea sau umflarea fe╚Ťei ├«n zona maselei de minte afectate.
 • Sangerare gingivala sau aparitia unui gust neplacut in gura.
 • Dificultate la deschiderea gurii sau la mestecat alimente.

Aceste simptome pot indica prezenta unei infectii sau a altor complicatii asociate cu maseaua de minte, iar o vizita la stomatolog este necesara pentru a stabili daca este necesara extractia.

Cauze

Eruptia maselei de minte poate fi dificila din cauza mai multor cauze. Unele dintre acestea pot include:

 1. Spatiu insuficient: Cavitatea bucala poate fi deja supraaglomerata cu celelalte masele permanente, ceea ce face dificila eruptia maselei de minte.
 2. Pozitionare incorecta: Maseaua de minte poate sa nu se pozitioneze corect si poate apasa pe maselele vecine sau pe nervi, cauzand disconfort sau durere.
 3. Eruptie partiala: Eruptia partiala a maselei de minte poate crea un spatiu intre gingie si dintele erupt, ceea ce poate duce la infectii gingivale sau formarea de carii.
 4. Masea de minte impactata: Atunci cand maseaua de minte este impactata, adica blocata de alte dinti sau tesut gingival, eruptia completa poate fi impiedicata si pot aparea complicatii.

Este obligatorie scoaterea maselei de minte?

Decizia de a extrage sau nu maseaua de minte este luata de catre medicul stomatolog in urma evaluarii individuale a cazului. In unele cazuri, extragerea maselei de minte este recomandata pentru a preveni probleme ulterioare sau pentru a trata conditiile existente, cum ar fi infectii sau carii. Cu toate acestea, daca maseaua de minte erupta este sanatoasa, se pozitioneaza corect si nu cauzeaza probleme, extractia ei nu este necesara.

Posibile complicatii daca maseaua nu este extrasa la timp

Daca maseaua de minte nu este extrasa la timp, pot aparea complicatii si probleme dentare. Unele dintre acestea pot include:

 1. Carie dentara: Maselele de minte, in special cele partial erupte, pot fi dificil de curatat corespunzator, ceea ce creste riscul de formare a cariilor dentare.
 2. Infectii gingivale: Spatiul intre gingie si maseaua de minte partial erupta poate deveni un loc propice pentru dezvoltarea bacteriilor, ceea ce poate duce la infectii gingivale, cum ar fi gingivita sau pericoronarita.
 3. Leziuni ale tesutului oral: Daca maseaua de minte se pozitioneaza incorect sau este impactata poate provoca leziuni ale tesutului oral, cum ar fi r─âni sau ulceratii. Aceste leziuni pot fi dureroase ╚Öi pot favoriza dezvoltarea infec╚Ťiilor.
 4. Formarea de chisturi sau tumori: ├Än unele cazuri, maseaua de minte neerupt─â poate duce la formarea de chisturi sau tumori ├«n jurul r─âd─âcinii maselei. Aceste forma╚Ťiuni pot afecta structura osoas─â ╚Öi pot necesita interven╚Ťie chirurgical─â pentru a fi tratate.
 5. Deplasarea din╚Ťilor: Maseaua de minte care erupt─â ├«ntr-un spa╚Ťiu insuficient poate exercita presiune asupra din╚Ťilor vecini, determin├óndu-i s─â se deplaseze. Acest lucru poate duce la modific─âri ale aliniamentului dentar ╚Öi poate necesita tratament ortodontic ulterior. Afla mai multe despre aparatele dentare!

Ce s─â faci dac─â te doare maseaua de minte

Dac─â te confrun╚Ťi cu durere sau disconfort asociat cu maseaua de minte, este important s─â consul╚Ťi un stomatolog c├ót mai cur├ónd posibil. ├Änainte de a ajunge la stomatolog, po╚Ťi lua urm─âtoarele m─âsuri pentru a ameliora disconfortul:

 1. Aplic─â ghea╚Ť─â: Pune o pung─â cu ghea╚Ť─â pe partea extern─â a fe╚Ťei ├«n zona maselei de minte pentru a reduce inflama╚Ťia ╚Öi pentru a ameliora durerea.
 2. Folose╚Öte analgezice de v├ónzare liber─â: Lua╚Ťi analgezice recomandate de farmacist pentru a reduce durerea ╚Öi inflama╚Ťia. Respecta╚Ťi ├«ntotdeauna indica╚Ťiile de pe ambalaj sau consulta╚Ťi medicul pentru dozare ╚Öi recomand─âri suplimentare.
 3. Cl─âte╚Öte cu ap─â s─ârat─â cald─â: Prepar─â o solu╚Ťie de ap─â cald─â ╚Öi sare ╚Öi cl─âte╚Öte gura cu aceasta pentru a reduce inflama╚Ťia ╚Öi a promova vindecarea.

Ce presupune extrac╚Ťia maselei de minte

Extrac╚Ťia maselei de minte este o procedur─â stomatologic─â comun─â ╚Öi se realizeaz─â sub anestezie local─â pentru a asigura confortul pacientului. ├Än timpul extrac╚Ťiei, medicul stomatolog va face o incizie ├«n gingie pentru a avea acces la maseaua de minte. Dac─â maseaua este impactat─â sau pozitionat─â incorect, este posibil s─â fie necesar─â ├«ndep─ârtarea unei por╚Ťiuni de os pentru a facilita extrac╚Ťia. Dup─â ├«ndep─ârtarea maselei de minte, zona este suturat─â ╚Öi se aplic─â o compres─â pentru a opri s├óngerarea.

Ce presupune recuperarea dup─â extrac╚Ťia maselei de minte

Dup─â extrac╚Ťia maselei de minte, este important s─â respec╚Ťi instruc╚Ťiunile medicului pentru o recuperare adecvat─â. ├Än primele zile, po╚Ťi sim╚Ťi disconfort, umfl─âturi ╚Öi u╚Öoar─â s├óngerare ├«n zona extrac╚Ťiei. Po╚Ťi lua analgezice recomandate de medic pentru a ameliora durerea. Iat─â c├óteva recomand─âri generale pentru recuperarea dup─â extrac╚Ťia maselei de minte:

 1. Aplic─â comprese reci: ├Än primele 24 de ore dup─â extrac╚Ťie, aplic─â comprese reci pe partea exterioar─â a fe╚Ťei, ├«n zona maselei de minte extrase. Aceasta va ajuta la reducerea umfl─âturii ╚Öi a disconfortului.
 2. Evit─â scuipatul: Evit─â scuiparea timp de 24 de ore dup─â extrac╚Ťie, deoarece acest lucru poate provoca s├óngerare excesiv─â ╚Öi perturbarea procesului de vindecare. Dup─â 24 de ore, po╚Ťi cl─âti u╚Öor gura cu solu╚Ťie salin─â pentru a men╚Ťine igiena oral─â.
 3. Evit─â alimentele dure ╚Öi calde: ├Än primele zile, evit─â alimentele dure, crocante sau foarte fierbin╚Ťi. Opteaz─â pentru alimente moi ╚Öi reci sau c─âldu╚Ťe, cum ar fi supele, iaurturile ╚Öi piureurile.
 4. Igien─â oral─â delicat─â: Continu─â s─â ├«╚Ťi periezi din╚Ťii cu aten╚Ťie, evit├ónd zona extrac╚Ťiei pentru c├óteva zile. Folose╚Öte o periu╚Ť─â cu peri moi ╚Öi evit─â s─â cl─âte╚Öti cu ap─â cu for╚Ť─â.
 5. Evit─â activit─â╚Ťile fizice intense: ├Än primele zile dup─â extrac╚Ťie, evit─â activit─â╚Ťile fizice intense, care pot cre╚Öte presiunea ├«n zona maselei de minte extrase ╚Öi pot ├«nt├órzia vindecarea.
 6. Urmeaz─â indica╚Ťiile medicului: Respect─â orice instruc╚Ťiuni specifice primite de la medicul stomatolog referitoare la administrarea medicamentelor, schimbarea pansamentului sau programarea la controale de urm─ârire.

Cum s─â ai grij─â de din╚Ťii t─âi

Pentru a men╚Ťine s─ân─âtatea oral─â ╚Öi pentru a preveni problemele cu maseaua de minte ╚Öi alte afec╚Ťiuni dentare, este important s─â ai o rutin─â regulat─â de igien─â oral─â ╚Öi s─â vizitezi stomatologul pentru controale regulate. Iat─â c├óteva sfaturi pentru a avea grij─â de din╚Ťii t─âi:

 1. Periaj regulat: Periaz─â-╚Ťi din╚Ťii de dou─â ori pe zi, timp de cel pu╚Ťin dou─â minute, folosind o past─â de din╚Ťi cu fluor. Asigur─â-te c─â perii╚Ťa ta de din╚Ťi are peri moi ╚Öi ├«nlocuie╚Öte-o la fiecare 3-4 luni sau c├ónd ├«ncep s─â se deterioreze.
 2. Folose╚Öte at─â dentar─â: Cur─â╚Ť─â spa╚Ťiile interdentare folosind at─â dentar─â ├«n fiecare zi. Aceasta ajut─â la ├«ndep─ârtarea pl─âcii bacteriene ╚Öi a resturilor alimentare de ├«ntre din╚Ťi, unde per isi ajunge greu.
 3. Clateste zilnic gura cu apa de gura: Pentru a men╚Ťine o igien─â oral─â optim─â, po╚Ťi utiliza apa de gura recomandata de medicul stomatolog. Acesta poate ajuta la reducerea num─ârului de bacterii din cavitatea oral─â ╚Öi la prevenirea problemelor dentare.
 4. Vizite regulate la stomatolog: Programul regulat de controale dentare este esen╚Ťial pentru a identifica ╚Öi trata problemele dentare ├«n stadii incipiente. Vizitele regulate la stomatolog pot preveni apari╚Ťia complica╚Ťiilor ╚Öi pot contribui la men╚Ťinerea s─ân─ât─â╚Ťii dentare pe termen lung. Efectueaza periodic detartraj cu ultrasunete in cadrul centrului nostru de igienizare dentara .
 5. Adopt─â o diet─â s─ân─âtoas─â pentru din╚Ťi: O alimenta╚Ťie echilibrat─â, bogat─â ├«n legume, fructe ╚Öi proteine slabe, contribuie la men╚Ťinerea s─ân─ât─â╚Ťii din╚Ťilor ╚Öi gingiilor. Evit─â consumul excesiv de zah─âr ╚Öi alimente acide, care pot afecta smal╚Ťul dentar ╚Öi pot duce la apari╚Ťia cariilor.
 6. Protejeaz─â-╚Ťi din╚Ťii ├«n timpul activit─â╚Ťilor sportive: Dac─â practici sporturi de contact sau activit─â╚Ťi care implic─â riscul de traumatisme dentare, utilizeaz─â o protec╚Ťie dentar─â pentru a-╚Ťi proteja din╚Ťii de eventuale leziuni.

  Discut─â cu stomatologul despre profilaxie dentara: Profilaxia dentar─â periodic─â, cum ar fi detartrajul, periajul dentar ╚Öi air-flow-ul, ajuta la ├«ndep─ârtarea pl─âcii bacteriene ╚Öi a tartrului de pe din╚Ťi, prevenind astfel apari╚Ťia cariilor ╚Öi a problemelor gingivale. Afla aici ce este air-flow-ul dentar. Stiai ca mai avansata tehnica de igienizare dentara prin GBT te va ajuta sa elimini intreaga placa bacteriana si tartrul astfel incat sa ai un zambet de invidiat? Medicii stomatologi recomanda efectuarea igienizarii dentare la fiecare 3 luni, vezi aici optiunile de abonament la Dental Hygiene Center

Dinti cu revelator de placa bacteriana | Dental Hygiene Center

Concluzie

Maseaua de minte poate fi o surs─â de disconfort ╚Öi probleme dentare. Este important s─â fii con╚Ötient de semnele erup╚Ťiei maselei de minte ╚Öi s─â consul╚Ťi un stomatolog pentru evaluare ╚Öi recomand─âri personalizate. Extrac╚Ťia maselei de minte poate fi necesar─â ├«n anumite situa╚Ťii, iar respectarea instruc╚Ťiunilor post-extrac╚Ťie ╚Öi igiena oral─â regulat─â sunt esen╚Ťiale pentru o recuperare s─ân─âtoas─â ╚Öi men╚Ťinerea s─ân─ât─â╚Ťii dentare pe termen lung. Nu uita s─â faci program─âri regulate la stomatolog ╚Öi s─â adop╚Ťi obiceiuri de igien─â oral─â adecvate pentru a-╚Ťi men╚Ťine z├ómbetul str─âlucitor ╚Öi s─ân─âtos. Daca ai simptome specifice eruptiei unei masele de minte, nu amana vizita la stomatolog, amanarea vizitei nu va face decat sa iti agraveze situatia si sa complice manopera de extractie.┬á

Întrebări frecvente:

 1. Ce este măseaua de minte și de ce apare?
  M─âseaua de minte, cunoscut─â ╚Öi ca molarul al treilea, este ultimul dinte care apare, de obicei ├«ntre v├órstele de 17 ╚Öi 25 de ani. Ele apar pentru a completa setul de 32 de din╚Ťi ai unui adult, dar adesea nu exist─â suficient spa╚Ťiu ├«n gur─â pentru acestea, ceea ce poate duce la complica╚Ťii.
 2. Care sunt simptomele asociate cu erup╚Ťia m─âselei de minte?
  Simptomele pot include durere sau disconfort ├«n partea din spate a gurii, umfl─âturi, ro╚Öea╚Ť─â, s├ónger─âri, miros ur├ót de gur─â ╚Öi, uneori, dificultate ├«n a deschide gura.
 3. De ce ar trebui s─â extragem m─âseaua de minte?
  Extrac╚Ťia m─âselei de minte este recomandat─â atunci c├ónd aceasta nu are suficient spa╚Ťiu pentru a erupa sau cre╚Öte corect - o situa╚Ťie numit─â "impactare". Acest lucru poate duce la durere, infec╚Ťie dentar─â , carii ╚Öi chiar leziuni la ceilal╚Ťi din╚Ťi.
 4. Cum se desf─â╚Öoar─â procedura de extrac╚Ťie a m─âselei de minte?
  Procedura de extrac╚Ťie a m─âselei de minte include efectuarea unei incizii ├«n gingie pentru a accesa m─âseaua, ├«ndep─ârtarea osului care ├«mpiedic─â interven╚Ťia, sec╚Ťionarea m─âselei pentru a facilita extrac╚Ťia, extragerea complet─â a molarului ╚Öi cur─â╚Ťarea zonei afectate.
 5. Care este perioada de recuperare dup─â extrac╚Ťia m─âselei de minte?
  Perioada de recuperare variaz─â de la persoan─â la persoan─â, dar ├«n general, majoritatea pacien╚Ťilor se simt mai bine dup─â c├óteva zile. Durerea poate fi gestionat─â cu medicamente prescrise de medic, iar un regim alimentar lichid sau moale poate fi necesar pentru o perioad─â.

Vezi și...

Durere de dinti - infectie dentara | Dental Hygiene Center
Infectia dentara: tipuri, cauze si rolul igienei in preventie

 Dr. Anaid Strugaru

timp de citire ÔÇó 6 min

Infectia dentara este o problem─â cu impact semnificativ asupra s─ân─ât─â╚Ťii orale ╚Öi generale a pacien╚Ťilor. Aceasta poate lua diferite forme ╚Öi afecta structurile orale, cum ar fi din╚Ťii, gingiile ╚Öi ╚Ťesuturile de suport.

Dinti albi - Spalatul pe dinti | Dental Hygiene Center
Spalatul pe dinti: cum sa te speli corect si reguli de urmat

 Dr. Iulia Velicu

timp de citire ÔÇó 6 min

Men╚Ťinerea din╚Ťilor ╚Öi a gingiilor s─ân─âtoase nu doar c─â ne asigur─â un z├ómbet str─âlucitor, ci contribuie ╚Öi la prevenirea atat a unor afec╚Ťiuni dentare cat ╚Öi a unor afectiuni sistemice grave.

Consult la dentist copil cu dinti de lapte | Dental Hygiene Center
Dintii de lapte: cand erup si in ce ordine

 Dr. Anaid Strugaru

timp de citire ÔÇó 18 min

Din╚Ťii de lapte reprezint─â o etapa importanta in dezvoltarea copiilor, contribuind la procesul de mestecare, vorbire si sus╚Ťinerea s─ân─ât─â╚Ťii dentare pe termen lung.