Candidoza bucala: cauze, simptome, tratament, preventie
timp de citire • 8 min
Ce este candidoza bucală
Candida este prezentă în microflora cavității orale la indivizii sănătoși, fiind astfel considerată o bacterie comensală. Se estimează că aproximativ 45-65% dintre copiii sănătoși și 30-55% dintre adulții sănătoși prezintă colonii de Candida la nivelul cavității orale. În anumite condiții, Candida poate deveni un microorganism patogen, producând candidoza orală, o afecțiune foarte des întâlnită în patologia orală și în dermatologie.
Cea mai comună specie de Candida înâlnită la oameni este Candida albicans datorită proprietăților sale de adezivitate. Aceasta este izolată din aproximativ 80% dintre leziunile orale. Alte specii de Candida incriminate în apariția candidozei orale sunt: C dubliniensis, C glabrata, C krusei, C kefyr, C parapsilosis, C stellatoidea, and C tropicalis.
Cauzele candidozei bucale
În anumite condiții, Candida poate deveni un factor patogen. Numeroși factori, atât sistemici, cât și locali, pot cauza candidoza orală.
Factori locali:
· Purtarea protezelor dentare, în special a celor totale maxilare;
· Inhalanții pe bază de corticosteroizi;
· Xerostomia.
Factori sistemici:
· Imunosupresia;
· Infecția cu HIV;
· Leucemia;
· Malnutriția;
· Scăderea imunității la vârstnici;
· Disfuncțiile endocrine;
· Diabetul zaharat;
· Chimioterapia;
· Radioterapia;
· Terapia sistemică cu corticosteroizi;
· Terapia antibiotică de lungă durată;
· Psoriazisul.
Simptome
Cele mai comune semne și simptome ale candidozei orale sunt:
· Leziuni albicioase aderente pe suprafața limbii, pe mucoasa obrazului, la nivelul palatului, pe gingii sau chiar la nivelul amigdalelor; - citeste aici despre alte posibile cauze ale limbii albe incarcate
· Senzație de arsură care poate cauza dificultăți în alimentare;
· Sângerare la detașarea membranelor albe;
· Roșeață și crăpături la nivelul colțurilor gurii;
· Alterarea senzației gustative;
· Roșeață și iritație sub protezele dentare la purtători.
În cazurile severe, la pacienții cu probleme la nivelul sistemului imunitar, candidoza orală se poate extinde la nivelul esofagului, provocând un disconfort sever în timpul deglutiției.
Tipuri de candidoză bucală
Există două mari tipuri de candidoză orală: albă și eritematoasă.
Candidoza orală albă este caracterizată prin prezența leziunilor albe. Aceasta poate fi candidoza pseudomembranoasă sau candidoza hiperplastică.
o Candidoza pseudomembranoasă
Această formă de candidoză este caracteristică nou-născuților și pacienților imunocompromiși. Este asociată cu tratamentele locale cu conținut de corticosteroizi sau cu xerostomia. Majoritatea cazurilor sunt asimptomatice, însă în cazul pacienților ce utilizează tratament topic pe bază de corticosteroizi, simptomatologia poate fi severă. Studiile arată cu aproximativ 20% dintre pacienții ce utilizează medicație topică pe bază de corticosteroizi, pot dezvolta candidoză acută pseudomembranoasă. La pacienții ce prezintă factori de risc sistemici, medicul poate prescrie și un agent antifungic în asociație cu terapia corticosteroidă.
o Candidoza hiperplastică
Candidoza hiperplastică se prezintă sub forma leziunilor albe foarte aderente. Aceasta este prezentă frecvent la consumatorii cronici de tutun și se localizează de cele mai multe ori pe fețele laterale ale limbii și pe mucoasa buzelor.
Candidoza eritematoasă este caracterizată prin prezența leziunilor roșii. Aceasta se clasifică în candidoză atrofică, glosită mediană romboidală și cheilită angulară.
o Candidoza atrofică
Candidoza atrofică poate fi acută sau cronică.
Candidoza atrofică acută este asociată cel mai frecvent cu terapia antibiotică sistemică. Clinic, mucoasa este roșie, fără depozite albe. Aceasta este însoțită de durere, senzație de arsură și de sensibilitatea la consumul de alimente condimentate.
Candidoza atrofică cronică este întâlnită cel mai frecvent la purtătorii de proteze și foarte rar la purtătorii de aparate ortodontice. Această formă este asimptomatică și este asociată cu o igienă orală precară. Leziunile apar strict pe suprafața mucoasei care este în contact cu piesa protetică.
o Glosita mediană romboidală
Glosita mediană romboidală este o afecțiune congenitală în care leziunea este situată pe fața dorsală a limbii. Frecvent, aceasta este asimptomatică și nu necesită tratament. În cazul sensibilității limbii, se pot aplica agenți medicamentoși topici.
o Cheilita angulară
Această formă de candidoză orală apare în momentul în care există o contaminare de lungă durată cu salivă a tegumentelor periorale. Apare cel mai frecvent la persoanele edentate total și în urma tratamentelor stomatologice de lungă durată, mai ales în cazul celor în timpul cărora s-au utilizat depărtătoare.
Factori de risc și posibile complicații
Așa cum am amintit anterior la cauzele candidozei, exista anumiți factori de risc locali și sistemici în dezvoltarea candidozei, scăderea imunității fiind cel principal.
Persoanele sănătoase au un risc minim de a dezvolta complicații ale candidozei orale. În schimb, persoanele imunosuprimate pot dezvolta candidoze generalizate în lipsa atitudinii terapeutice prompte.
Igienizarea dentară profesională poate contribui la reducerea cantității de Candida și a altor bacterii din gură, împiedicând astfel dezvoltarea acestei infecții. De asemenea, medicul dentist poate oferi sfaturi despre cum să îmbunătățești igiena orală acasă, inclusiv periajul corespunzător al dinților și al limbii, folosirea aței dentare și evitarea alimentelor bogate în zahăr. afla de aici mai multe despre ce inseamna periajul dentar profesional
Candidoza bucală la copii
La sugari, candidoza poate crea dificultăți de alimentare și poate veni la pachet cu stări de irascibilitate. Clinic, aceasta se evidențiază prin leziuni albe aderente la nivelul mucoasei orale și poate fi confundată cu depozitele de lapte. Acest tip de candidoza se poate transmite de la mamă la sugar și invers.
Metode de prevenție
Pot constitui mijloace de prevenție importante următoarele:
· Igiena orală optimă;
· Controalele regulate la medicul stomatolog; Procedura de detartraj ajuta dintii in masura in care de obicei sub depozitele de tartru dentar sunt prezente bacterii.
· Alimentația sănătoasă, lipsită de cantități mari de zaharuri;
· Controlul optim al glicemiei în cazul persoanelor cu diabet;
· Clătirea gurii după aplicarea preparatelor pe bază de corticosteroizi;
· Verificarea adaptării și igienizarea corectă pieselor protetice si a aparatelor ortodontice;
· Tratamentul gurii uscate.
Igiena orală optimă și controalele stomatologice regulate pot preveni, în majoritatea cazurilor, apariția candidozei orale. Pe lângă periajul dentar riguros, este recomandată clătirea gurii cu agenți antiseptici de tipul clorhexidinei. De asemenea, se recomandă igienă corectă a pieselor protetice și a aparatelor dentare mobilizabile, precum și imersarea acestora în soluții antiseptice.
Diagnostic și tratament
Diagnosticul candidozei orale se pune pe criterii clinice, prin identificarea corectă a leziunilor specifice de către medicul specialist, cât și paraclinic, prin identificarea speciilor de Candida în urma izolării acestora din probele recoltate din cavitatea orală.
Scopul tratamentului candidozei este acela de a opri răspândirea infecției fungice. Metoda terapeutică va fi aleasă împreună cu medicul specialist în funcție de vârstă, de statusul general al pacientului și de afecțiunile asociate.
Tratamentul candidozei orale se bazează pe patru fundamente:
1) Diagnosticul corect și precoce al infecției cu Candida;
2) Tratamentul optim al bolii de fond sau corectarea factorilor de risc locali;
3) Identificarea speciei de Candida;
4) Administrarea substanței antifungice eficace fiecărui caz.
Substanțele terapeutice pot fi aplicate atât local, cât și sistemic. Amfotericina B și Nistatina s-au dovedit a fi cele mai eficiente substanțe pentru aplicare locală, iar Fluconazolul este, se pare, agentul terapeutic de elecție pentru administrare sistemică.
Întrebări frecvente despre candidoza bucala
Candidoza bucala se poate dezvolta atunci când sistemul imunitar este slăbit sau când anumite medicamente perturbă echilibrul normal al microorganismelor din gură. Iată cinci dintre cele mai frecvente întrebări despre candidoza bucală:
- Ce este candidoza bucală?
Candidoza bucală este o infecție fungică care afectează cavitatea orală. Ea este cauzată de ciuperca Candida, care este de obicei prezentă în organismul uman, inclusiv în gură, dar care poate provoca probleme atunci când se înmulțește în exces. - Care sunt simptomele candidozei bucale?
Simptomele pot include zone albicioase pe limbă sau pe interiorul obrajilor, roșeață sau disconfort în gură și gât, durere la înghițire, crăpături la colțurile gurii și pierderea gustului. - Ce cauzează candidoza bucală?
Candidoza bucală poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv de un sistem imunitar slăbit, de anumite medicamente (cum ar fi antibioticele sau corticosteroizii), de boli precum diabetul, de tratamentele pentru cancer sau de protezele dentare. - Cum se tratează candidoza bucală?
Tratamentul pentru candidoza bucală depinde de starea de sănătate generală și de cauza infecției. Tratamentele pot include antifungice sub formă de pastile, tablete de supt, sau lichid de gargară. - Cum pot preveni candidoza bucală?
Prevenirea candidozei bucale implică menținerea unei bune igiene orale, inclusiv periajul regulat și folosirea aței dentare, evitarea excesului de zahăr și a alimentelor fermentate, și menținerea unui sistem imunitar sănătos prin dietă și exerciții fizice. Persoanele cu proteze dentare trebuie să se asigure că le curăță în mod regulat și corect.
Concluzie
Candidoza orală este o afecțiune întâlnită frecvent în sfera patologiei orale, atât la adulți, cât și la nou-născuți. Elementele esențiale în tratamentul acesteia, sunt: diagnosticul precoce, tratamentul corect al bolii de fond și igiena dentară riguroasă atât a cavității orale, cât și a protezelor dentare.
Surse de informație :
Millsop JW, Fazel N. Oral candidiasis. Clin Dermatol. 2016 Jul-Aug;34(4):487-94. doi: 10.1016/j.clindermatol.2016.02.022. Epub 2016 Mar 2. PMID: 27343964.are.
Hellstein JW, Marek CL. Candidiasis: Red and White Manifestations in the Oral Cavity. Head Neck Pathol. 2019 Mar;13(1):25-32. doi: 10.1007/s12105-019-01004-6. Epub 2019 Jan 29. PMID: 30693459; PMCID: PMC6405794
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/oral-thrush/symptoms-causes/syc-20353533, accesat iunie 2023.
Vezi și...
Dr. Anaid Strugaru
timp de citire • 6 min
Infectia dentara este o problemă cu impact semnificativ asupra sănătății orale și generale a pacienților. Aceasta poate lua diferite forme și afecta structurile orale, cum ar fi dinții, gingiile și țesuturile de suport.
Dr. Iulia Velicu
timp de citire • 6 min
Menținerea dinților și a gingiilor sănătoase nu doar că ne asigură un zâmbet strălucitor, ci contribuie și la prevenirea atat a unor afecțiuni dentare cat și a unor afectiuni sistemice grave.
Dr. Anaid Strugaru
timp de citire • 18 min
Dinții de lapte reprezintă o etapa importanta in dezvoltarea copiilor, contribuind la procesul de mestecare, vorbire si susținerea sănătății dentare pe termen lung.